V parku pri popradskej železničnej stanici zhadzujú zo stromov havranie hniezda

18.11.2005 Celý región

Poprad 18. novembra (TASR) - V parku v blízkosti popradskej železničnej stanice začali dnes v súlade s ministerskou výnimkou zhadzovať početné hniezda havran...
Poprad 18. novembra (TASR) - V parku v blízkosti popradskej železničnej stanice začali dnes v súlade s ministerskou výnimkou zhadzovať početné hniezda havrana čierneho z korún stromov. Nepríjemné \"vizitky\" havranov na šatách ľudí smerujúcich k stanici by tak mali byť minulosťou.

Povolenie platí od 1. septembra 2005 do polovice marca 2006 a vzťahuje sa iba na park pri stanici. Ako informovala hovorkyňa Zuzana Pojedincová, mesto pôvodne žiadalo výnimku na zhadzovanie hniezd v celom Poprade, ktorá mala platiť celoročne. Ministerstvo s požiadavkou súhlasilo, ale Spoločnosť pre ochranu vtáctva sa odvolala. Primátor Anton Danko zdôraznil, že prírodu má rád a havrany k nej patria, ale množiace sa sťažnosti občanov nemožno ignorovať. Početné kŕdle havranov znepríjemňujú život Popradčanom aj v ďalších častiach mesta, napríklad v centre pri Podtatranskom múzeu. Mesto chce problém riešiť celoplošne. \"Do polovice marca platí aj výnimka na zhadzovanie nových hniezd. Ministerstvo opätovne požiadame o celoročnú výnimku, \" vyhlásil primátor.
Zhadzovaniu havraních hniezd predchádzal výrub dvoch suchých a silne poškodených stromov - gaštana a javora. Podľa Martina Magyara zo spoločnosti Quercus, ktorá zabezpečuje tieto práce, zásah podrobne zdokumentovali. Firma postupuje v súlade s požiadavkou primátora mesta neodstrániť z parku ani jeden zdravý strom. Postupne zlikvidujú staré pne a orežú suché konáre stromov. Zmenšenie korún by mohlo napomôcť redukcii počtu hniezdiacich havranov.
 

Vyberte región

mark